maandag 1 april 2013

Terug in het koude België!

Jaja, het einde is er. Dit is dan ook het laatste blogbericht...

Ik ben zaterdagavond omstreeks 17uur geland in Brussel na een vermoeiende en lastige reis.
Er stond me een familiecomitée op te wachten, ze hadden zowaar een geus spandoek gemaakt: welkom Blijde. Wat een aangename verrassing zeg!
Eén ding viel me in België meteen op, zo koud! Brrr... Ik ben het nog steeds niet gewoon!
Na heerlijke frietjes van de frituur, ben ik direct in mijn bedje gekropen.

De laatste dagen van mijn India-avontuur heb ik in Bombay doorgebracht. Daar hebben we onder andere de gateway of India bezocht, we hebben de wasplaats gezien en nog zoveel meer dingen.



De laatste avond was er een tombola van mijn spullen die ik niet ging meenemen naar België. Ik kan zeggen iedereen was zeer enthousiast over het concept. Griet was de grote winnaar, zij had de beste dingen. Gitte had dan weer de mindere spullen. Na wat geruil, had iedereen toch wat hij wilde.


Zo dit was mijn avontuur in India.
Bedankt iedereen om mijn blog te volgen!
Mijn avontuur zit er op, maar dat van Miriam, Gitte, Griet en Amin gaat nog even verder. Dus jullie kunnen hun avonturen verder volgen.

vrijdag 22 maart 2013

Varanasi





Afscheidscadeaus



Eind vorig week heb ik afscheid genomen van mijn scholen. Ik heb toen verschillende cadeaus van hen gekregen. Hieronder een lijstje van de gekregen cadeaus:

- 3 handtassen


- Bindi’s
- Een mindi op mijn arm (een hennatattoo)
- Armbanden
- Haarspelden
- Halskettingen
- Oorbellen
- Notitieboek
- Een sari-topje
- Een sleutelhanger
- Kunstwerk van Ganesh
- Kunstwerk van Krisna en Rada.



maandag 18 maart 2013

Sikshana



Een beetje extra informatie over Sikshana foundation. Ik schrijf dit bericht in het Engels zodat de Indische vrienden van Sikshana dit ook kunnen lezen.
Sikshana foundation. Nurturing, empowering and improving government schools.

Sikshana was started in 2002 by a group of professionals with a common cause: improving the state of public education in the country. In 2008, based on their first-hand observations and learning, they designed their own educational model. Over the last three years, the Sikshana-model has been introduced in over 600 schools.

Sikshana in some short words:

  1. They want quality for every child.
  2.  Three guiding principles:

·         Keep it collaborative.
·         Keep it sustainable.
·         Keep the focus right.

The website: www.sikshana.org

donderdag 14 maart 2013

Afscheid van de scholen.

Vorige week vrijdag was het mijn laatste dag lesgeven op Kadanakoppa J.P. Ik had een geheel pakket gemaakt voor de school (net als voor de andere twee scholen) met allemaal materiaal in dat ze kunnen gebruiken. Er zat vanalles in! Ik had ook foto's van de school afgeprint en ik had een schoolfoto laten maken.

Ik heb ook een cadeau van Gouri, de directrice van Kadankoppa, gekregen. Juwelen (halsketting, armband en oorbellen: die perfect bij de roze sari passen) en een notitieboek. Op de eerste pagina van het notitieboek staat de volgende tekst: Life is a blank page. Every person holds their own pen and write their own stories in everyone's life. You also have covered few wonderful pages in my life.

Op woensdag (13/03) heb ik afscheid genomen van Channapat Boysschool. Ook voor deze school had ik een geheel pakket samengesteld. Ik mocht de balpennen en potloden persoonlijk gaan uitdelen in elke klas. Dit leerkrachtenteam heeft geld verzameld en daarmee hebben ze een cadeau voor mij gekocht. Ik heb een portemonee gekregen en een kunstwerk van Krishna met zijn vriendin Rada.

Op Gandhinagar school heb ik op donderdag (14/06) afscheid genomen. Ook deze school kreeg een materialenpakket. Ik had ook een zak met snacks mee omdat ik op deze school nog moest trakteren voor mijn verjaardag! Ze waren ontzettend blij met de traktatie en de materialen. Ze hebben me verschillende keren bedankt.



Ik heb deze materialenpakketen gekocht met het opbrengst geld van de spaghettiavond en de verkoop van mijn steunkaarten. Bedankt allemaal om ook voor deze materialenpakketen te zorgen! De scholen waren heel dankbaar!


dinsdag 12 maart 2013

Dierentuin


 
Vandaag hebben de leerlingen van 4th standard geleerd over dieren. Aan de hand van een verhaal ontdekten ze welke dieren er allemaal in het bos kunnen wonen. Met deze 12 dieren hebben we een gehele les gewerkt. Ik heb een puzzelspel waarbij de leerlingen de prent van het dier moeten verbinden met de naam van het dier. Zo leren ze de namen van de dieren. Eerst hebben we samen de passende naam gezocht bij elk dier. Daarna werden de dieren intensief ingeoefend. Tijdens de volgende oefening kregen de leerlingen ofwel een prentje ofwel de naam, ze moesten dan hun passende partner zoeken. De volgende oefening: ik verstopte de kaartjes in de klas en de leerlingen zochten dan paren. Hierna tekenden de leerlingen een dier, waarvan de resultaten hier te bewonderen zijn. Als afsluiter van de les, beeldden een leerling een dier uit en de rest van de klas raadde dan dit dier.



Kannada, de taal waardoor de Hubliwereld opent!



 Ba: kom.
Nieroe: water.
Naninda priti soeteenie: ik hou van..
Sakoe: genoeg.
Beku: poes.
Handi: varken.
Naai: hond.
Laie: olifant.
Nowile: pauw.
Soeria: zon.
Shandra: maan.
Sieksakker: leerkracht.
Balakua: dansen.

zondag 10 maart 2013

Een kort lesweekje



Op maandag (04/03) ben ik gaan lesgeven op Channapat Boys, dinsdag was er de ecological day. Op woensdag en donderdag moest ik niet gaan lesgeven omdat het verkiezingen waren op donderdag. Op woensdag werd de school klaar gemaakt voor de verkiezingen.

Op donderdagochtend ben ik naar mijn Nali Kali-klas gegaan in Kadanakoppa, deze school ligt in ‘rural’ gebied dus daar was er wel school. Om 16uur hebben we dan onze derde workshop gegeven aan de mentoren van Sikshana. Deze keer ging het over telephone conversations. We hebben ons weer eens ziek gelachen. 

Op vrijdag (08/03) ben ik een gehele dag naar Kadankoppa geweest. Ik had een geheel pakket gemaakt met materiaal voor de school.
De inhoud van het pakket:
-      - Schriftjes.
-      - Balpennen.
-      - Potloden.
-      - Kleurpotloden.
-      - Wasco’s.
-      - Leesboeken in het Engels.
P.S. Het pakket heb ik betaald met het verzamelde geld van de Spaghettiavond en de verkoop van steunkaarten! Merci!
Voor de directrice had ik foto’s afgeprint en ik heb haar ook Belgische chocolade gegeven.

In de namiddag ben ik samen met de directrice (Gouri Pujar) naar het BRC (Block Resource Centrum) geweest. Dit is een centrum waar ouders met hun kind naar toe komen. Deze kinderen die een mentale of fysieke beperking hebben, doen hier oefeningen. Het is een dagcentrum.

woensdag 6 maart 2013

Ecological day!



Op dinsdag 5 maart hebben we een ecological day georganiseerd voor 60 leerlingen van 8th standard. Deze dag ging door in Kalgathi.
Onze planning zag er als volgt uit:
10u30-11u: Introductie en aanleren dansje.
11u-11u45: Workshop 1-2-3.
11u45-12u30: Workshop 1-2-3.
12u30-13u15: Workshop 1-2-3.
13u15-14u15: Lunch.
14u15-16u: Workshop (keuze tussen planten en voertuig op hernieuwbare energie)
16u-16u30: Afsluitmoment, WE LOVE ECO!.

Tijdens de introductie hebben we onszelf voorgesteld. En uitgelegd wat de bedoeling van de dag ging zijn en wat we allemaal gingen doen. De leerlingen hebben de pasjes geleerd van de dans. De dans was op Beautiful day van U2. Maar door gebrek aan geluidsboxen, werd het liedje zonder muziek gedanst.

Ik nam workshop 2 voor mijn rekening, water pollution. We bespraken de oorzaken en gevolgen van watervervuiling. De leerlingen dachten eerst na in kleine groepjes en dan bespraken we deze ideeën in de grote groep. Als sensibilisering liet ik hen de trailer van Oceans zien, zo zagen de leerlingen hoe mooi water is en dat we er zorg voor moeten dragen. Als afsluiting van mijn workshop maakten we samen een waterzuiveringssysteem, dat bestaat uit houtskool, zand, bladeren-gras en stenen.
Workshop 1 nam Miriam voor haar rekening, deze ging over wat deel van de aarde we gebruiken om op te leven. Ze besprak ook de ecologische voetafdruk en bedacht quotes met de leerlingen.
Workshop 3 gaf Amin, deze workshop ging over recycleren. Hij raapte afval met de leerlingen en sorteerde dit dan met de leerlingen.

Na de drie workshop, die alle leerlingen volgenden dank zij een doorschuifsysteem, was er een lunchbreak van een uurtje. We zijn gaan eten in een restaurant in Kalgathi.

In de namiddag konden de leerlingen kiezen uit tee workshops, planten of een voertuig maken uit afval. Ik begeleide samen met Gitte en Miriam de voertuig-groep. De leerlingen maakten eerst een schets van hun voertuig dat gebruik maakt van hernieuwbare energie. En maakten dan hun voertuig met afval dat we verzameld hadden.
In de workshop van Amin en Griet plantten de leerlingen zaadjes en grotere struiken.

Als afsluitmoment plaatsten de leerlingen hun hand op groene borden: WE LOVE ECO. Door hun hand er op te zetten, gaan ze akkoord om ECO te leven




De spullen die we nodig hadden om de eco-dag te kunnen realiseren, hebben we betaald met de opbrengst van de croque-monsieur verkoop op de Artevelde Hogeschool.

dinsdag 5 maart 2013

Verjaardagsverrassingsweekend

Het weekend van mijn verjaardag (1, 2 en 3 maart) zijn we naar Dandeli geweest. Een natuurresort waar de rivier Kali het middelpunt is. Op vrijdagavond vertrokken we met de auto naar Dandeli (ongeveer 2 uurtjes rijden van Hubli). We verbleven in de Wild Water lodge, de lodge lag aan de Kali-rivier. Daar aangekomen, hebben we gegeten (kip) en besproken wat we daar allemaal gingen doen.

Eventjes melden, ik wist helemaal niet waar we naar toe zouden gaan...

De volgende ochtend ben ik mijn pyjama naar buiten getrokken om de wonderlijke natuur te bewonderen. De damp steeg op van de rivier.

Na het ontbijt zijn we gaan raften voor drie uur. We zaten samen met drie andere Indische mensen en de begeleider in een boot. We hebben 9 km van de Kali-rivier afgeraft. Zotte ervaring.

Na de rafting hebben we gegeten en wat gerust. Na de korte rustpauze hebben we een boottochtje gemaakt op de Kali-rivier en hebben we genoten van een (koude) natuurlijke jacuzzi.
Na een heerlijke avond (kampvuur met snacks en kip) vielen we direct in slaap.

Om 12uur (het was juist 3 maart) werd ik wakker gemaakt voor Amin, Griet, Gitte, Miriam en de allrounder van de lodge. Amin had een kaars vast en de allrounder een hartjestaart. s' Nachts hebben we taart gegeten en ze hebben super mooi gezongen. Ik heb ook een boeketje rozen gekregen. Op dat ogenblik heb ik ook mijn kaartjes opengedaan en het pakje van mijn mama.
Mama, het eendje heeft al een naam Kali.

's Ochtends zijn we gaan sightsee-en met de jeep en hebben we een speciale rots gespot. Rond de middag zijn we terug naar Hubli gereden met de auto.


's Avonds heb ik getrakteerd op pizza in Hubli City.


Ik wil toch nog even Amin, Griet, Miriam en Gitte speciaal bedanken voor het overheerlijke weekend. Zij verdienen dus een vermelding op de blog!

donderdag 28 februari 2013

Tweedaagse workshop Nali Kali

Vandaag en gisteren ben ik naar Kalgathi geweest om een workshop rond Nali Kali (spelend leren voor de 1st, 2th en 3th standard) te volgen. Volgen is een groot woord want de gehele dag werd er in Kannada gesproken. Ik verstond alleen het woord Khushi...

Ik moest om 10uur op de workshop zijn. Eerst met de bus naar Kalgathi, office van Sikshana, en dan met de motor naar de plaats van de workshop. Ik was goed op tijd, met dank aan de twee boys van Sikshana: Ganesh en Kashi.
Ik heb dan 2uur gewacht totdat de workshop zou beginnen. Om 12uur zijn we van start gegaan met 'the function'. Belangrijke personen werden op het podium gevraagd en moesten daar zitten in comfortabele tuinstoelen. Ik moest ook op het podium als geïnteresseerde in Nali Kali uit België. De mensen op het podium werden één voor één afgeroepen, ze heetten je dan welkom en je krijgt dan een half verwelkte roos. Daarna volgden er speeches tot 14u15.
Van 14u15 tot 15uur was er pauze. We kregen allemaal een lunch aangeboden, lekker. Tijdens de middagpauze heb ik de school bezocht waar de workshop doorging. Het was een privéschool. Ik merkte niet veel verschil op met een government school. De teachers waren heel blij dat ik hun school kwam bezoeken.
Rond 15uur was er vragenronde rond Nali Kali, de leerkrachten mochten vragen stellen en deze werden dan beantwoord. Ik moest ook een vraag stellen, share your experience, niemand verstond mijn vraag maar ik heb ze toch gesteld. Dus de officer van het trainingscentrum was content.
Na een uurtje vragen stellen, werden er filmpjes getoond uit verschillende Nali Kali klassen.
Rond 17uur was de workshop af gerond en werd ik terug gebracht naar het office van Sikshana met de motor.

Toch eventjes uitweiden over de motor. Het is het beste voertuig hier in India! Je voelt de schokdempers niet en je vliegt niet telkens een halve meter in de lucht. Het is snel en wendbaar en je kan overal tussen.

Terug in het Sikshana office heb ik ontdekt wie mijn god is, namelijk de god van Kushi. De god die bij de naam Kushi hoort is Santosa Aananda.
Ik zat in het kantoor een uur te wachten totdat Amin terug was, dus ik had de tijd om veel vragen te stelen over hun cultuur maar dat is voor een ander bericht!

maandag 25 februari 2013

Dagje in Kalgathi doorbrengen, ziet er als volgt uit!



Op zaterdag 23 februari waren we alle vijf uitgenodigd om aanwezig te zijn op de viering van het bestaan van een 100-jarige school in Kalgathi. We kwamen toe en werden onthaald als VIP’s. We werden direct naar de ‘backstage’ gebracht waar we water en mix kregen. Na enkele minuten hier te vertoeven en verschillende mensen ontmoet te hebben, werden we naar het podium gebracht. We hebben twee uur op het podium gezeten. Eert werden alle mensen op het podium verwelkomt, hiervoor moesten we recht staan. Daarna kregen we allemaal een bloemenkrans en een trofee van de school. Hierna volgenden nog verschillende speeches. Na twee uur verloste Kiran ons uit ons lijden, stiekem was hij met ons aan het lachen dat we daar op het podium zaten.

Daarna werden we overgebracht naar een ander gedeelde van het feest. Hier kregen we een bord met zeer pikante groenten en witte bonen in zoete saus. We hebben geproefd en hebben het eten zo gelaten.
We werden toen opgepikt met het busje van Sikshana en samen met twee mentoren van Sikshana (Siwa en Ganesh) vertrokken we naar het Tibetaanse gedeelte van Kalgathi. We hebben verschillende ‘monastry’ bezocht. In eentje mochten wij (de vrouwen) alleen binnen. We kregen alle vier een dikke knuffel van de monnik van deze tempel. De Dalai Lama ging zondag ook naar die tempel komen omdat het Puja was.
Na een vermoeiende dag namen we om 8uur de bus terug naar Hubli. 45 minuten op een halve zetel gezeten.